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Robert Andreas Fina

BA MA
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Robert Andreas Fina

BA MA

Position

Substitute Member Betriebsrat
Wissenschaftlicher Mitarbeiter Institute of Market Research & Methodology

Location

Campus Wieselburg
Zeiselgraben 4
3250 Wieselburg
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Research Activities

  • Wissenschaft trifft Schule – Climate-friendly food

    Facing the considerable impact of the food market on global warming, the project examines prevailing consumption barriers for climate-friendly products and develops concrete practical measures for the development, positioning and marketing of climate-friendly food products.

  • Schnellmethoden Vergleich

    Sensory rapid methods are relatively new methods, which promise an increase in efficiency, especially for small and medium-sized companies, through cost reduction and time savings. For this reason, the present project aims to comprehensively compare the rapid methods CATA and napping with one another.

  • Climate-friendly food consumption

    Against the background of the remarkable effects of the food market on global warming, the project investigates prevailing consumption barriers for climate-friendly products and derives concrete measures for the development, positioning and marketing of climate-friendly food products.

  • SEASAC

    The main aim of the SEASAC project is to strengthen South-East Asian Universities’ capability to provide highly skilled B2B Sales professionals for the emerging international markets. In the project, we will utilize existing European knowledge and experiences in developing a pedagogically rich concept for the cooperation of Universities and companies in the sales education.

  • Methodenforschung Napping

    Sensory rapid methods (napping) are relatively young methods, with the number of subjects required for such methods being largely unexplored. For this reason, the present project pursues the objective of determining the optimal number of subjects for the method of nappings.

Publications

  • Enzelberger, R. / Heim, K. / Fina, R. / Poscher, T. / Höftberger, A. (2021): Best-Practice-Lösungen für hohe Rücklaufquoten bei der hedonischen Analyse in Krisenzeiten. In: ARBEITSGEMEINSCHAFT FÜR LEBENSMITTEL- VETERINÄR- UND AGRARWESEN (Hrsg.): ALVA Tagungsbericht 2021 - „Landwirtschaft in der Zukunft – alles digital ”.
  • Poscher, T. / Enzelberger, R. / Heim, K / Fina, R. A. / Steiner, E (2021): Abbau von Konsumbarrieren für nachhaltige Lebensmittel: Die Relevanz von Maßnahmen zur Förderung individueller Sinnesbilder. In: ARBEITSGEMEINSCHAFT FÜR LEBENSMITTEL- VETERINÄR- UND AGRARWESEN (Hrsg.): ALVA Tagungsbericht 2021 - „Landwirtschaft in der Zukunft – alles digital ”.
  • Heim, K. / Enzelberger, R. / Fina, R. / Poscher, T. / Steiner, E. (2021): EINE FORSCHUNGSARBEIT ZUR ERMITTLUNG DER OPTIMALEN STICHPROBENGRÖßE FÜR NAPPINGSTUDIEN MIT UNGESCHULTEN PROBAND*INNEN. In: ARBEITSGEMEINSCHAFT FÜR LEBENSMITTEL- VETERINÄR- UND AGRARWESEN (Hrsg.): ALVA Tagungsbericht 2021 - „Landwirtschaft in der Zukunft – alles digital ”.
  • Fina, R. A. / Heim, K. / Enzelberger, R. / Poscher, T. / Steiner, E. (2021): VERGLEICH VON METHODEN ZUR ERZEUGUNG SENSORISCHEN VOKABULARS ZUR WEITEREN VERWENDUNG IN CATA-STUDIEN MIT KONSUMENT*INNEN. In: ARBEITSGEMEINSCHAFT FÜR LEBENSMITTEL- VETERINÄR- UND AGRARWESEN (Hrsg.): ALVA Tagungsbericht 2021 - „Landwirtschaft in der Zukunft – alles digital ”.
  • Sparber, E. / Hollaus, M. / Fina, R. A. (2021): Acceptance of Mobile Wallets in Mobile Commerce – an Empirical Study based on Austrian Generation Y. In: Proceedings of the 12th EMAC CEE Regional Conference.
  • Heim, K. / Enzelberger, R. / Fina, R. / Poscher, T. / Höftberger, A. (2021): Comparison of methods for generating sensory vocabulary for further use in CATA studies with consumers. In: Proceedings of the 12th EMAC CEE Regional Conference.
  • Fina, R. / Heim, K. / Enzelberger, R. / Poscher, T / Steiner, E. / Höftberger, A. (2021): A methodological investigation of the suitability of napping studies for characterizing sensory modalities. In: 14th Pangborn Sensory Science Symposium.
  • Steiner, E. / Poscher, T. / Fina, R. A. / Steiner, R. / Heim, K. / Wagner, U. (2020): Overcoming consumption barriers for conscious food products: The role of vivid sensory imagery. In: 2020 EMAC Annual Conference Proceedings..
  • Poscher, T. / Enzelberger, R. / Heim, K / Fina, R. A. / Steiner, E. / Wagner, U. (2020): Overcoming consumption barriers for conscious food products: the relevance of measures encouraging individual sensory imagery. In: Proceedings of the 11th EMAC CEE Regional Conference.
  • Heim, K. / Fina, R. / Enzelberger, R. / Steiner, E. / Höftberger, A. (2020): So close, yet so far - a methodological investigation of the potential of and optimal sample sizes for the application of napping as rapid sensory method. In: Proceedings of the 11th EMAC CEE Regional Conference.
  • Heim, K. / Fina, R. A. / Steiner, R. / Steiner, E. (2020): Wie viele ProbandInnen sind genug? Eine Forschungsarbeit zur Ermittlung der optimalen Stichprobengröße für Nappingstudien mit ungeschulten ProbandInnen. In: DLG Proceedings.
  • Steiner, R. / Fina, R. A. / Heim, K. / Steiner, E. (2020): So close, yet so far? A methodological investigation of the potential of and optimal sample sizes for the application of Napping as rapid sensory method in marketing contexts. In: 2020 EMAC Annual Conference Proceedings..
  • Fina, Robert/Heim, Kathrin/Maurer, Severin/Steiner, Elisabeth/Steiner Roswitha (2019): The integration of visual and oral somatosensory information - How color intensity impacts texture expectations and perceptions of food produkts. In: Proceedings of the 14th Pangborn Sensory Science Symposium.
  • Steiner, Elisabeth/Maurer, Severin/Heim, Kathrin/Steiner, Roswitha/Fina, Robert/Wagner, Udo (2019): The dish smells creamy, I´ll like it, I´ll buy it - an examination of smell-texture correspondences and implications on liking, emotional responses and behavioral intentions. In: Proceedings of the 10th EMAC CEE Regional Conference.
  • Steiner, Elisabeth/Wagner, Udo/Heim, Kathrin/Steiner, Roswitha/Maurer, Severin/Fina, Robert (2019): The integration of visual and oral somatosensory information - How color intensity impacts temperature and texture perceptions of food produkts. In: 2019 EMAC Annual Conference Proceedings.
  • Fina, Robert/Heim, Kathrin/Maurer, Severin/Steiner, Elisabeth/Steiner Roswitha (2019): Die Integration visueller und somatosensorischer Information. Der Zusammenhang zwischen Farbintensität, erwarteten und wahrgenommenen sensorischen Attributen und Implikationen für KonsumentInnenreaktionen. In: 2019 DLG-Sensory Award Proceedings.
  • Fina, Robert (2017): Web-Usability - Weboptimierung der Webseite www.maklergruppe.at.
  • Fina, Robert (2010): Book Review: Heidi Schroth, Klinken Putzen!? Strategien gewerkschaftlicher Mitgliederaktivierung in Deutschland und den USA. In: Das Argument – Zeitschrift für Philosophie und Sozialwissenschaften. Argument Verlag. Hamburg.